Rädsla

Här kommer jag att beskriva både hästars rädslor för föremål, och hur vi överför våra rädslor till hästen. 
 
Rädslan är en viktig och nödvändig funktion i hästens överlevnadsstrategi. En skrämmande situation avgör om hästen avvaktar, flyr eller fäktar. Och om den kanske överlever situationen eller inte. Hästar är flock- och flyktdjur och springer ifrån hotfulla situationer. Om man vet hur en flock beter sig och hur hästar kommunicerar, kan man upptäcka hur de reagerar på rädslor. Det är bra om vi lär oss hur hästen reagerar eftersom det ger oss en aning om hur vi kan förebygga rädslan och dämpa reaktionen och viljan att fly.  
 
När vinden blåser kraftigt blir hästar lätt väldigt stressade. Buskarna rasslar och hästens hörsel försämras när det blåser i öronen, vilket gör att hästen inte har fullständig kontroll på sin omgivning genom sin hörsel. Vid hantering och ridning är en rädd häst är en farlig häst. Om man gradvis hjälper hästen att ta itu med sina rädslor och lär den att det inte är någon fara, har man snart en häst som tål läskiga saker.
 
Jag brukar säga att hästar bara är rädda för två saker: sådant som rör sig, och sådant som inte rör sig.
 

TOLERANSTRÄNING

Man kan använda plastpåsar, vattenmattor, pressenningar, rep och andra föremål för att toleransträna hästen. Om hästen har en rädsla för till exempel vatten, transporten, grillbrasan, grisar eller något annat, ska man öva på just det. Undvik inte rädslorna, öva på att hantera dem. Lär hästen att hänga runt föremålen, gå gradvis lite närmre och låt hästen lukta på det som tycks vara skrämmande. Om en häst får undersöka på nära håll, blir det lättare att acceptera och avdramaticera rädslan. Om man själv agerar lugnt, avslappnat och har tålamod, kommer hästen att läsa av din inställning och så småningom våga lita på att det är tryggt att vara intill dig, trots att läskiga saker dyker upp.