Horsemanship

Natural Horsemanship är en bra princip som ger en ökad förståelse för hästens naturliga beteende. Men bara för att man håller på med NH, behöver det inte betyda att man förstår sig på hästar, eller att man är bra på att lösa problem. Det bästa kvittot på att man lyckas med sina NH-metoder, är helt enkelt hästens gensvar och resultatet. Dessutom måste man ha empati och gå på känsla.
 

PROBLEMET MED NATURAL HORSEMANSHIP

Jag är inget stort fan av någon specifik hästtränare eller "natural horseman", utan tar tips från olika personer och metoder. Eftersom jag inte låser mig vid en enda tränare, kan jag ta del av en större mängd material och får mer perspektiv och större förståelse. Jag jämför och granskar kritiskt vad olika hästtränaren gör, hur och varför. Det finns säkert 100 olika vägar till målet beroende på vem som sitter vid ratten, men alla vägar är inte bra. Många stora, kända amerikanska tränare "fuskar" idag. Det är viktigare för dem att det ska se bra ut inför publik och att hästen ska bli "fixad på 30 minuter". De tjänar miljontals dollar på att få folk att tro att de har en speciell och patentskyddad metod som du måste köpa för att lyckas. Som om vanligt hästfolk själva inte kan? Du kan göra precis allt som dessa tränare gör - helt själv. Det är genom vår egen erfarenhet, och inte någon annans, vi kan bli bra hästtränare. Hästen är, och kommer alltid att vara den bäste läraren. Den lär andra hästar och den lär oss. Kom ihåg: du behöver inga dyra specialgrimmor eller särskilda NH-piskor för att lyckas. Information ska vara gratis, alla kan lära sig och bli duktiga med lite erfarenhet och tid.
 

BEGREPPET NATURAL HORSEMANSHIP

Natural Horsemanship eller NH, är ett svårt och brett begrepp som innebär olika saker för olika människor. Det finns ingen exakt vetenskap som förklarar NH, alla utövare jobbar med olika metoder. Många tränare missbrukar sin egen maktutövning över hästen och använder fortfarande gamla, hårda och våldsamma metoder. Jag har både sett och hört om tränare som använder smärta och skrämseltaktik för att försöka bevisa något. Resultatet kan bli att man får rädda, apatiska, likgiltiga hästar som tappar gnistan och självförtroendet. Det är aldrig befogat att tillta fysiskt våld. Aldrig - inte i något sammanhang Hästar kan visa att de har ont och väljer ibland att fly från smärta. Eftersom hästar också är väldigt förlåtande, kan de "acceptera" att leva i en smärtsam och plågsam tillvaro. En miljö som bryter ner och inskränker hästens naturliga beteende kan därför tyvärr pågå utan vidare protest från hästens sida.   
 
Jag gillar inte att säga att jag lär ut NH och vill inte bli sedd som en NH-tränare. Många har en förutfattad mening om vad NH är och det kan lätt misstolkas. Jag tycker inte att det finns någon mall att följa, det är inte bra att låsa sig vid en metod. Träningen med hästen behöver vara individanpassad. Det krävs att man kan jobba väl efter varje individs förutsättningar eller hinder. Man måste ha en utvecklad känsla och kunna läsa av hästar och situationer, samt vara medveten om sitt eget agerande och kroppsspråk. Det viktigaste i allt det här är trots allt att vi är självkritiska. Riktig horsemanship innebär att man har empati, förståelse, vänlighet, ödmjukhet, lugn och en insikt om vilken hög intelligens hästen faktiskt har. Man måste klara av att läsa hästen och tänka som en häst, förstå signaler och djurens instinkt. 
 

VÅLD MOT HÄSTAR 

Alldeles för ofta använder så kallade NH-tränare eller "Mr. Super Macho Natural Horseman Jag-ska-visa-dig-vem-som-bestämmer-här", fula metoder. Det är metoder som baserar sig på ett direkt våld mot hästar, och jag har sett det i alldeles för många sammanhang. Det finns mycket av den varan i samtliga ridsporter och i olika tränings- och tävlingssammanhang. Jag har sett många tråkiga situationer och blivit lika frustrerad och ledsen varje gång. Våld är aldrig svaret, utan göder bara på mer rädsla hos hästar och gen den anledningar att misstro oss. De lär sig inget, blir kroppsskygga och kan börja bitas eller sparkas i försvar. Många småtjejer har en tendens att slå tillbaka när hästen är sur eller hugger i luften när de borstar till exempel. Det är helt fel tillvägagångssätt om man vill lösa problemet. Det blir en ond cirkel som förvärras med tiden. Hästen blir osäker och relationen försämras. Jag har själv gjort så på ridskolan, i tro om att det skulle hjälpa.
 

GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR

Vi kan i alla fall enas kring vissa grundläggande principer som måste finnas på plats för en lyckad relation och ett bra samarbete. Det gäller alla, på samtliga nivåer och för alla hästar och ponnies. 
 
  1. Hästens omsorg och välmående, hälsa och naturliga behov skall alltid ombesörjas väl. Likaså hästens säkerhet, hållning (foder, vatten, skydd) och motion. 
  2. Hästen behöver lära sig att respektera och lita på sin ägare och tvärt om. Hästen behöver uppmuntran, vägvisning, gränser och korrigering. 
  3. Den ska veta att kontakt med människan innebär trygghet, glädje och avkoppling. Den ska utföra arbete på ett positivt och naturligt sätt.
  4. Människan måste kunna ge hästen stimulans på en mental nivå. Det låter hästen tänka själv, hitta egna lösningar och besvara kommandon.
  5. Människan får aldrig se våld som en utväg. Att tillta våld/ aggression gör människan till en svag, osäker ledare. 
  6. Kontinuitet. För att få rutin på saker och ting, behöver hästen upprepa inlärningen. På så sätt kan den svara på hjälper och får ökat självförtroende. 
  7. Hästen är den bäste läraren, och vi måste sluta vara egoistiska besserwissers och börja lyssna på vad hästen försöker tala om för oss.
  8. Är man två personer eller fler på en häst, måste alla vara överens om hur man hanterar hästen för att undvika förvirring och dubbla budskap. 
 
OBS! Det finns ingen quick-fix inom hästhanteringens metoder eller principer. Alla träningar och övningar med hästar skall ta tid och behöver vara regelbundna. Hästar lär sig sämre, mindre och fel vid stress, brist på eftergit, våld och tvång.
 

VAD ÄR BRA OCH DÅLIG HORSEMANSHIP?

Hur kännetecknar man en bra respektive dålig hästtränare? Kan man se om en hästägare, fodervärd eller medryttare har en god känsla och förståelse för sin häst? Svaret är JA. Det går ganska snabbt att avgöra om personen som hanterar en häst vet vad den gör. Framför allt går det att se på hästens beteende. Det finns inget generellt och allmängiltigt test, ingen certifieringprocess man måste gå igenom för att bli en hästtränare inom NH. Att tränare tar betalt är definitivt inget bevis på att de är professionella. Att de har ridit sedan de var 3 år och haft hästar i flera generationer är inte heller ett bevis på att de vet vad hästen kommunicerar. Man måste helt enkelt ha praktisk erfarenhet, känsla, sunt förnuft och kunskap. 
 

BRA: 

Personen kan rida med lätta, mjuka händer, centrerad kroppsvikt och lugna skänklar. Vet hur man får en häst att bära sig själv i ridningen. Hästen kan ridas bettlöst, utan sporrar eller hjälptyglar. Hästen kan ledas avslappnat på hängande (ej spänt)  grimskaft och följa med utan rädsla. Hästen går bredvid och är försiktig och uppmärksam i närheten av personen. Människans kroppsspråk är medvetet och uppmuntrar hästen till att komma med och följa. Hästen går med ett sänkt huvud och visar lugn och trygghet. Hästen stannar när personen stannar och går när det är dags att gå fram igen. Det finns inga ljudkommandon och det syns inte hur hästen vet att det är dags att stanna och stå stilla. Personen behöver inte använda specialbeställda NH-redskap. När personen ger rätt vägledning, gör hästen rätt eftersom den talar om att den förstår. Har full koll utan utan rundcorall (round pen) i början eftersom de flesta övningar går att göra i långt rep eller longerlina. Strävar efter att använda ridhus eller en paddock för att arbeta hästen lös. Hästen har ett rikt hästliv och kan röra sig fritt i alla gångarter i hagen samt umgås med andra hästar. Har riklig tillång till grovfoder och /eller utfodras 4-5 gånger per dag. Bra allmän skötsel. 
 
DÅLIGT: 
Personen kan inte skilja på hur en samlad häst ser ut eller känns, och har en tendens att dra ner huvudet i ett försök att få det att se ut rätt ut. Är hård och stum i händerna, drar hästen i munnen, driver med skänklarna non-stop, använder olika hjälptyglar och sporrar regelbundet istället för att söka grunden till kommunikationen. Har dåligt anpassad utrustning som skaver eller gör ont. Kan inte hantera eller ha ordning på hästen från marken. Hästen går "över" personen och ignorerar signaler. Hästen är respektlös och behöver hävda sig och sin position. Den har "olater" - surar, bits, sparkas, bockar och liknande, något som tyder på bristfällig hantering någonstans. Undermålig tillgång till utevistelse och social kontakt, dvs står ensam utan fysisk och social samvaro med andra hästar. Står isolerad, mycket inomhus och hindras från att leva ett normalt hästliv. Många ridskolehästar eller hästar som ofta byter ägare och skötare kan bli stressade och få beteendeproblem. De kan göra utfall för att freda sig själva eller för att de har överskottsenergi, inte trivs, saknar kontakt med andra hästar eller pga andra miljörelaterade situationer.