Min filosofi

Reflektioner

 
Min hästfilosofi är enkel, logisk, mild och hänsynsfull. Det är vi människor som för flera tusen år sedan domesticerat hästen, vi som tagit detta djur till användning och rekreation för vår egen skull i första hand. Vi har bestämt ordningen eftersom vi får ut något angenämt av att rida och umgås med hästar. Det håller alla ryttare med om. Och vi gör som vi behagar, men ibland får hästen betala ett högt pris.   
 
Hästen bör inte vara något redskap för mänskliga självändamål egentligen, eller? Kanske inte, men nu använder vi hästen för att vi kan och vill. Det medför ett enormt ansvar och många skyldigheter gentemot hästen. Även om vi gärmna vill blunda för detta faktum, måste vi börja tänka annorlunda. Hästen är egentligen inte skapad för att ridas på eller ens bära en ryttare och det är ett faktum. Varje gång vi rider, påverkar vi hästens kropp och skapar förslitningar. Hästen belastar framdelen mest i normala fall, och med extra vikt på ryggen blir det givetvis mer tryck. Därför måste vi vara medvetna om vad vi gör på hästryggen och varför. Vi vill ju att våra hästar ska vara glada, friska, hålla länge, utvecklas och prestera. Dörför måste vi bygga upp dem så att de blir stabila, både fysiskt och mentalt.
 
Vad är bäst för hästen? Vad tycker hästar om att göra? Jag vill hävda att hästar helst av allt vill gå ute och beta och vara med andra hästar. De finns kanske till för att hälpa oss och behagar våra sinnen, för inte finns det något vackrare än synen av ett gäng hästar som springer omkring och leker med varandra i snön en vit vinterdag? Jag ifrågasätter påståenden om att hästar älskar att hoppa skyhöga hinder eller tävla distans, westernklasser eller gå en dressyrrunda. Men nu använder vi hästar till sport och nöje ändå och får dem att utföra alla dessa saker. Om de står inne en halv dag och går en hopplektion på eftermiddagen, är det inte så konstigt att de är fulla med energi som de behöver bli av med när vi rider. I det fria går hästar många kilometer varje dag och strövar fritt över enorma områden. Oftast tänker vi inte så mycket på något av detta det överhuvudtaget, men om man börjar ifrågasätta ordningen lite, blir man plötsligt ödmjuk. Hästar är fantastiska och det är härligt att rida, köra, tävla och hoppa - tycker vi i alla fall. Ibland kan det vara svårt att säga om en häst trivs eller inte, men om man börjar fundera på hela hästens liv och tillvaro, går det att avgöra om den lever ett tillräckligt hästliv. Det viktigaste är att hästen får leva ett så bra och fritt hästliv som möjligt. Men framförallt; det är dags att ifrågasätta de normer och regler vi har kring hästar och ridsport idag, vi måste tänka lite utanför boxen - bokstavligt talat. 
 
En annan stor och viktig del i min filosofi riktar sig till människan; ägaren, tränaren, medryttaren, fodervärden, låntagaren. Till DIG: 
 
  • Hästen KAN INTE använda ett mänskligt, verbalt språk för att kommunicera med oss. Därför MÅSTE VI lära oss att kommunicera på hästens språk som är kroppsspråket. Det är upp till DIG att lära dihg hästens språk och göra dig förstådd. Du kan aldrig isolera en häst från andra hästar med mål att lära den ett mänskligt språk.
  • Om du vill att DIN HÄST ska förändras - måste DU förändra dig först.
  • Din häst försöker att FÖRSTÅ DIG och den är villig att förstå dig - om DU är tillräckligt tydlig. Om du är tydlig, får du också rätt svar.
  • Ge din häst direktioner, tryck motiverar - och eftergift belönar.
  • Sprid kunskap till dem som är smarta nog att vilja förstå och lära sig. Ignorera dem som avfärdar dig, de kommer aldrig att lära sig och tar bara av din energi. 
  • Inse att du inte alltid har rätt, att du inte kan allt och att det är mycket kvar du kan lära dig. Läs bra hästböcker och titta på videoklipp och filmer efter tips och exempel. Titta runt i din närhet - hur hanterar din stallkamrat sin häst? Vad är bra och dåligt och varför är det bra eller dåligt?
  • Var självkritisk. Om hästen bockar av dig, är det antagligen för att den har ont eller INTE LITAR PÅ DIG. Den tycker inte om uppgiften, den protesterar, du kanske tillfogar den smärta och drar den i munnen.
  • Kom ihåg att du inte kontrollerar en häst genom bettet. Det är en falsk trygghet som får oss att tro att vi har kontroll, men som skapar otydliga direktioner och smärta när vi drar i tyglarna. Ifrågasätt utrustning och titta igenom vad du själv använder och varför. Att använda sporrar och spö är inte tufft, det tyder på att ryttaren inte förstår hästen och saknar kontroll och känsla.
  • Hästen är ett mycket känsligt, lyhört och tydligt djur. Lär dig signalerna och kommunikationen.
  • Låt hästen vara en häst. Det är allt den kan och vill vara.
 
Jag inspireras själv av människor som är vetgiriga, uppriktiga och innerligt ödmjuka. Människor som ibland säger "jag vet inte" eller som säger att du själv har svaret inom dig. Jag inspireras även av Helgonet Franciskus av Assisi, som är djurens eget skyddshelgon och det finns inget som inspirerar mig så mycket som att läsa om hans kärlek till allt levande.